Etableringen av "Sosialstaten" - forløperen til "Den Norske Velferdsstaten" kom allerede i 1893.


Etableringen av "Sosialstaten"
- forløperen til "Den Norske Velferdsstaten" kom allerede i 1893.

av Jim T. Slaaen


Et bilde av alle mennesker som sosialismen har løftet ut av fattigdom

Norges sosialdemokratiske Arbeiderparti
Definisjonen på Arbeiderpartiet



Neste gang en eller annen sosialist prøver å legge æren for "velferdsstaten" på Arbeiderpartiet eller sosialistene, vis dem denne:

Etableringen av "sosialstaten" - forløperen til den "norske velferdsstaten" kom allerede i 1893

Etableringen av "sosialstaten"

Sosialstaten - forløperen til den norske velferdsstaten kom så tidlig som i 1893, som banet vei for "Den Norske Velferdsstaten" (som kom ved innføringen av Folketrygden i 1967 og Sykehusreformene i 1969).
Sykeforsikringen til norske arbeidere ble et faktum i lov av august 1909, iverksatt 1911. Arbeiderpartiet hadde 10 representanter på Stortinget i august 1909 - fra valget i 1906.
Sosialistene nektet i ca 15 år å godkjenne sykelønnsordningen. Først i 1925 godkjente sosialistene den gangens sykelønnsordning. Da kom den også med i Arbeiderpartiets partiprogram for første gang. Så vil enkelte sosialister omskrive den reelle historien til at det er Arbeiderpartiet som alene som står bak velferdsstaten? Folk flest burde sjekke fakta, før noen tror på løgnene til sosialister.
Har sosialister noengang innfridd et løfte, annet en de løftene om økte skatter og avgifter?

Kilde:
https://www.stortinget.no/no/Saker-og-publikasjoner/Stortingsforhandlinger/Lesevisning/?p=1893&paid=3&wid=b&psid=DIVL55

Regjeringen Borten på slottstrappen, 1965. Foto: Bjørn Glorvigen, NÅ/Riksarkivet. CC BY-SA 4.0

Både i 1967 og i 1969 var det flertallsregjeringen Per Bortens regjering som styrte Norge (12. oktober 1965–17. mars 1971). Bortens regjering bestående av partiene Senterpartiet (SP), Høyre (H), Venstre (V) og Kristelig Folkeparti (KrF). Ikke Arbeiderpartiet (AP) eller andre sosialister slik enkelte sosialister hardnakket prøver å fremstille historien. Og absolutt ikke Einar Henry Gerhardsen Olsen - bedre kjent bare som Einar Gerhardsen. Hans tid som Norges statsminister var for evig over den 12. oktober 1965. Gerharsen satt dog som Stortingsrepresentant for Oslo Arbeiderparti fram til han trakk seg formelt ut av politikken den 30. september 1969 da han gikk ut av Stortinget, og samtidig også sa nei til gjenvalg til Arbeiderpartiets sentralstyre.

Kilde:
Per Bortens flertallsregjering etter valget den 13. september 1965:

Den Bogerlige siden:
Valgresultatet etter valget den 13. september 1965:
  • Senterpartiet fikk 18 Stortingsmandater
  • Venstre fikk 18 Stortingsmandater
  • Kristelig Folkeparti fikk 13 Stortingsmandater
  • Høyre fikk 31 Stortingsmandater.
Til sammen 80 av 150 Stortingsmandater.

Den Sosialistiske siden:
  • Arbeiderpartiet fikk 68 Stortingsmandater
  • Sosialistisk Folkeparti (Tilsvarer Sosialistisk Venstreparti (SV i dag) fikk 2 Stortingsmandater.
Til sammen 70 av 150 Stortingsmandater.

Ingen andre partier ble representert på Stortinget som følge av valgresultatet.
Kilde:
https://no.wikipedia.org/wiki/Stortingsvalget_1965

Etableringen av den norske "sosialstaten" var etter modell fra Tyskland.  

Allerede så tidlig som 17. november 1881 kunngjorde Otto Eduard Leopold, prins av Bismarck og hertug av Lauenburg (Bedre kjent som Otto von Bismarck) i samråd med Keiser Wilhelm den 1. Friedrich Ludwig von Hohenzollern (Wilhelm Den Store), ideen om at «de som er arbeidsudyktig på grunn av alder og uførhet, har et godt begrunnet krav til å bli tatt vare på av staten». Altså et økonomisk vern av arbeidstakere mot sykdom, ulykke, uførhet og alder. Bare 10 år etter at Tyskland ble en nasjonalstat med samlingen av «Det tyske Riket» i 1871. Tysklands første rikskansler Bismarck førte saken for Det Tyske Rikets 5 samling av Riksdagen (Det Tyske Parlamentet), som innførte pensjon, uføretrygd og sykepenger eller Reichsversicherungsverordnung (R.V.O) allerede i årene mellom 1883 til 1891. Med det ble Tyskland det landet som innførte sykepenger først i verden.

Prinsen av Bismarck og hertug av Lauenburg, Otto von Bismarck, var absolutt ikke en sosialist.
Derimot vendte han seg mot sosialist-bevegelsen, særlig etter at Keiser Vilhelm 1. ble utsatt for to attentatforsøk. Sosialisten, tidligere medlem av «Sozialistische Arbeiterpartei Deutschlands», rørleggeren Emil Max Hödel, forsøkte den 11. mai 1878 seg på et attentatforsøk mot keiser Wilhelm den 1. Hödel oppsøkte den da 81 år gamle keiseren som var i Berlin og satt sammen med datteren sin datter i en hestevogn. Hödel avfyrte et skudd mot keiseren, men bommet. Sosialisten la på sprang og krysset gaten og gjorde et nytt forsøk på å treffe keiseren, men bommet igjen. Hödel ble arrestert kort tid etter, mye takket være at en fotograf hadde tatt et bilde av Hödel, og vitnet mot ham. Hödel ble halshugget den 16. august 1878.

Den 2. juni 1878 kom det nok et sosialistisk attentatforsøk mot keiser Wilhelm. Denne gangen av Karl Nobiling. Da keiseren passerte i en åpen hestevogn, avfyrte sosialisten skudd fra et vindu i en bygning som lå i gaten «Unter den Linden». Keiser Wilhelm blei skadet og ble i all hast bragt til palasset. Nobling skøt seg selv i et feigt forsøk på å ta sitt eget liv. Sosialisten døde av skadene fra skuddet, tre måneder senere. Keiser Wilhelm overlevde angrepet.

Lov mot de almenfarlige bestrebelsene til sosialdemokratiet (Sosialistloven)
(tysk: Gesetz gegen die gemeingefährlichen Bestrebungen der Sozialdemokratie)


Etter dette gjennomførte Otto von Bismarck "sosialistloven", som gjorde Det Sosialdemokratiske Partiet illegalt. Sosialistloven var en «Lov mot de almenfarlige bestrebelsene til sosialdemokratiet» (tysk: Gesetz gegen die gemeingefährlichen Bestrebungen der Sozialdemokratie), En 30 paragrafers lov som ble vedtatt i Riksdagen den 19. oktober 1878. Loven fikk flertall med stemmer fra de konservative og flertallet av de liberale folkevalgte. Loven trådte i kraft den 22. oktober 1878 etter å ha blitt underskrevet av Vilhelm I av Tyskland. Dessverre greide ikke Bismarck å få flertall for å gjøre Sosialistloven permanent, så loven var bare i kraft frem til 30.september 1890. Hadde Bismarck fått gjennomslag for sitt lovforslag hadde Hitler aldri kommet til makten.

Ikke kall fakta for hat. Det bare viser totalt mangel på kunnskap.

Bilder og material som er brukt som dokumentasjon er videreformidlet iht åndsverksloven
§ 23 Creative Commons-lisens for bruk i undervisning, opplæring og kommentering.

Use of copy protected material, is protected by the Fair Use Clause by the U.S. Copyright Act of 1976, which allows me to use copyrighted materials for the purpose of commentary, criticism and/or for educational use.


Alt for Norge - Leve kongen og fedrelandet.

Norge - et kristent, fritt, uavhengig og udelelig kongerike



Populære innlegg fra denne bloggen

Nazism, Fascism, Communism, Green Fascism, and Social Democracy belong to the same ideology - Socialism!

Exit Utøya - Hvor ufattelig naiv er det mulig å bli Mads A. Andersen.

Uførereformen - En reform Arbeiderpartiet står bak