Exit Utøya


Eskil Pedersens "Exit Utøya"

av Jim T. Slaaen

Utøya

Egentlig hadde jeg ikke tenkt å skrive noen blogg-artikkel om AUF-leder Eskil Pedersens "Exit Utøya". Men siden partisekretæren i Arbeiderpartiet Raymond Johansen valgte å gå så aktivt og hardt ut i media for å kvele enhver debatt om emnet, kunne jeg rett og slett ikke la være, fordi AP-ledelsen prøver febrilsk å unngå søkelys på deres egne innblanding i at M/S Thorbjørn ble kjørt på grunn  

Advokat Brynjar Meling uttalte 10. september 2012 følgende:
"Legitimt å diskutere Eskil Pedersens innsats 22. juli".
Hans uttalelse kom etter at Trine E. Aamodt, som mistet sønnen Diderik (19) på Utøya, sto frem i VG den 8. september 2012 og krevde Eskil Pedersens avgang som AUF-leder. "Jeg har klienter som mener det er legitimt å diskutere Eskil Pedersens innsats 22. juli", sier Meling.

Raymond Johansen reaksjon lot ikke vente på seg. Han uttalte følgende på sin facebook-side:



"Kvalm og rasende av Eskil-kritikk"


Kvalm og rasende av Eskil-kritikk


Flere fra arbeiderpartiet følger opp med lignende uttalelser:


Raymond Johansen og Brynjar Meling i debatt på NRK 12. september 2012:



Nok en gang ser vi at ledelsen i AP/AUF prøver å legge utilbørlig press på sine medlemmer til å skulle følge Lenins gamle lov som arbeiderpartiet har levd etter i alle år:
"Uenighet innad, enighet utad".
De som måtte bryte denne loven, får hele AP/AUF mot seg...


Det vi opplevde den 12. september 2012, var ren og skjær fakta-forvrengning i kjent AP-stil i et nedsablingsforsøk på å stoppe enhver kritikk mot AUF-lederens dårlige lederegenskaper som kom til syne til fulle den 22. juli 2011. Raymond Johansen gikk til massivt angrep mot Brynjar Meling både på TV og på Facebook. Slik oppførsel vi var vitne til fra en partisekretær, er etter min mening noe av det mest usmakelige jeg har sett på lenge og er rett og slett bare skammelig. Særlig når kritikken av Eskil Pedersen denne gangen kom fra Raymond Johansens egne rekker. Å angripe ofrene, de pårørende og de etterlatte som ønsker å komme til bunns i saken, viser hvor respektløse de er og hvor desperate AP/AUF er for å legge lokk på denne saken…

Bistandsadvokat for berørte i Rana, John Erik Nygaard, mener det er naturlig å se på også hvordan AUF-leder Eskil Pedersen opptrådte på Utøya. Les her

Jeg syns det er prisverdig av Meling å ta opp dette. Også noen, men ikke alle, av de jeg representerer har stilt seg spørsmål ved hva Pedersen gjorde eller ikke gjorde, sier bistandsadvokat John Erik Nygaard.

Utøya-overlevende beskriver AUF som sekt. Les her:

KRITISK: Bjørn Ihler kritiserer AUF, som han mener ikke har takhøyde nok, og aktivt unngår diskusjoner rundt leder Eskil Pedersen (fra venstre). Kritikken kommer etter VGs intervjuer med etterlatte Trine E. Aamodt og bistandsadvokat Brynjar Meling. Foto: VG/SCANPIX

Jeg (bloggforfatteren) har diskutert Eskil Pedersens "Exit Utøya" ganske aktivt, siden siste uken før kommunevalget i 2011. Parallelt har jeg helt siden pressekonferansen til AUF-leder Eskil Pedersen på Sundvollen hotell den 23. juli 2011, lett etter fakta for hva som egentlig skjedde ombord på M/S Thorbjørn og hvorfor fergen ikke ble i området for å bistå de 555 menneskene som ble igjen på Utøya den forferdelige dagen. Personer som var i absolutt ytterste nød, og som ikke hadde annen måte å komme seg av Utøya og i sikkerhet på, enn å legge på svøm en strekning på mellom 600 og 1000 meter i iskaldt vann. 

Slik Raymond Johansen prøvde å karakterisere enhver som måtte kritisere AUF-lederen, kan jeg på ingen måte si jeg verken kjenner meg selv igjen i eller noen andre. Enda har jeg til gode å lese eller høre noen seriøst ha kommet med slike uttalelser som partilederen serverte oss på TV. De fleste forholder seg til realiteter og fakta, og kritiserer AUF-leder Eskil Pedersen for hans totalt manglende lederegenskaper den 22. juli 2011. Ikke minst hans lovstridige unnlatelse til å bistå personer i ytterste nød og i absolutt livsfare. Ingen jeg vet om har kritisert Eskil Pedersen for å ha forlatt selve øya - men for å ha forlatt HELE Utøya-området der mennesker kjempet en tapper kamp om å overleve. Eskil som leder gjorde absolutt ingenting for å bistå mennesker i ytterste nød slik Straffeloven pålegger enhver leder med et slikt ansvar som AUF-lederen hadde, å gjøre. I tillegg var AUF-lederen i besittelse av et skuddsikkert pansret landgangsfartøy... 

Raymond Johansen tilskriver alle som kritiserer AUF-lederen "helt borte i natta"-meninger som at: ”Eskil Pedersen burde ha blitt igjen på Utøya, bare for å miste livet". Med å tilegne alle de som mener noe annet enn AP/AUF en usann mening, stemplet Johansen alle de som mener AUF-lederen handlet kritikkverdig med å ta M/S Thorbjørn og renne den på grunna 2,7 km unna. Til nå har jeg ikke hørt ÉN person som mener at Eskil Pedersen på noen måte skulle blitt igjen på Utøya for å dø. Ei heller at han skulle måtte be om unnskyldning fordi han overlevde. Derimot har mange AP og AUFere slengt slike hentydninger eller lignende bemerkningen til oss som vil til bunns i hvorfor Eskil Pedersen og 8 andre ombord på M/S Thorbjørn reiste av gårde nordover i en hel halvtime for full gass (5 knops fart), og foretok en styrt grunnstøting 2,7 km unna Utøya, til side for Skoglund brygge ved Bråtan gård.

M/S Thorbjørns omtrentlig ferd på Tyrifjorden 22. juli 2011


I nærheten av Skoglund brygge ved Bråtan gård

Politiets beredskapstropp Delta på vei til Utøya, passerer den grunnstøtte M/S Thorbjørn kl. 18:20:40 i en sivil motorbåt.

Hele klippet med politiets beredskapstropp og den røde gummibåten,  kan ses her. (De passerer M/S Thorbjørn vel 8 minutter ut i klippet). 




Det Raymond Johansen kom med av uttalelser, var en i dag (12. september 2012) ganske velkjent tirade som ikke er noe annet enn en repetisjon på en meget godt innøvd forsvars-strategisk tale som AP og AUF har utarbeidet sammen. En diskusjons-strategi de har hatt siden strategimøtet etter hendelsene 22. juli 2011. De fleste ser og forstår dette, når nøyaktig de samme ord-formuleringene kommer igjen gang etter gang, men gjerne fra ulike personer. Visst er det mange som har hatt mening om flukten til Eskil, og visst er det flere av oss som ikke alltid har vært like flinke til å formulere oss for å få frem hva vi egentlig mener eller har godt nok klart å argumentere for våres syn på en ordentlig måte. Det har flere bittert fått erfare.
Noen har til og med blitt straffet fordi tid og sted kanskje ikke var det rette der og da. Et sånt eksempel har vi med lederen av Bamble FrP, Knut Røe-Berntsen, som kritiserte AUF-leder Eskil Pedersen for å ha stukket av fra Utøya uten å prøve å redde noen. Det ført til at han ble permittert fra alle verv rett før jul i 2011. Enda alt det han sa, stemmer...
Sak omtalt i Aftenposten

En skal være rimelig sterk og standhaftig for å stå imot den enorme stormen av illsinte AUF-ere og AP-folk som venter en, bare en nevner Eskil Pedersen og flukten hans. Sågar drapstrusler har forekommet fra den kanten. Videre må en vite hva som venter en av formuleringer fra de som er ute etter å få tatt og stoppet kritikken fortest mulig, og ikke minst kunne argumentere for sine meninger, og stå fast på dem. Men ærlig talt hadde jeg vel forventet litt mer seriøsitet av en partisekretær i Arbeiderpartiet som burde kunne kommet opp med noe bedre enn å bruke nøyaktig de samme argumentene, vinklingen og formuleringen som alle andre i AP/AUF benytter seg av for å føre enhver debatt om "Exit Utøya" i en retning som ikke har noen rot i virkeligheten. En strategi som rådgiverne, media rådgiverne og ledelsen i AP/AUF klekket ut for å imøtegå enhver kritikk av flukten til AUF-lederen som de visste ville komme før eller siden. Den strategien har feilet. Den er avslørt. Nå er det på tide å få frem sannheten, og ta konsekvensene. Til hendelsene den 12. september 2012 har jeg bare en ting å si:


"Dette var lavmål av verste sort Raymond Johansen! Særlig når det i høyeste grad rammer dine egne også…"

La oss se på hva som gjentas i nesten enhver debatt i emnet Eskil Pedersens ”Exit Utøya” ("AUF- og AP-koden" (som en viss mann fra Lier ville kalt det) etter 22. juli 2011)
  • "Hurtigst mulig få stoppet media fra å kikke nærmere på Eskil Pedersen og flukten hans i M/S Thorbjørn".
    - Mange av oss undret oss over hvor M/S Thorbjørn var hen den 22. juli 2011. Det ble fortiet av media, og Stavrum i Nettavisen røpet AP/AUF-strategien og metodene:
     ”Nettavisen var det eneste store norske mediet som skrev om AUF-lederens flukt med stålferja MS Thorbjørn under massakren på Utøya. Vi opplevde hard motstand fra sentrale folk i Arbeiderpartiet, og pressekolleger skrev kommentarer om at «det finnes spørsmål ingen journalister bør stille». I kulissene ble det utøvd press fra AUFs rådgivere om å la saken ligge, og de store mediene valgte å etterkomme ønskene. Årsaken var trolig ønske om å skjerme Eskil Pedersen for etterpåklokskap og umenneskelig kritikk”.
  • "Alle som kritiserer AUF-lederen for hans handlinger, er fulle av hat, og er høyreekstreme".
    - De som stempler sine meningsmotstandere i typisk lavmålsforsøk på bruk av hersketeknikker og Ad-Hominem angrep ved å beskylde enhver som ikke følger AP/AUF-koden, for å være såkallte "høyreekstreme", aner skjelden at de såkallte høyreekstreme de sikter til, faktisk tilhører alle høyresiden av sosialismen. Ikke høtresiden på utsiden av den sosialistiske ideologiens følgere/tilbedere. Sosialister selv hevder jo de tilhører venstresiden av poltikken. Når en ser til filosofi og Hegelianismen etter Georg Wilhelm Friedrich Hegel (1770-1831), så stemmer også det innen hegealismen. Hegel var en tysk filosof, som hans tilhengere ble generelt delt inn i "høyre hegelianere" og "venstre hegelianere". Venstre hegelianere ble også referert til som "unge hegelianere".

    ("Høyresiden" ("Die Rechten") utviklet sin filosofi etter linjer som de anså for å være i samsvar med kristen teologi. Personer Johann Philipp Gabler, Johann Karl Friedrich Rosenkranz og Johann Eduard Erdmann er eksempel på menn som tilhørte Hegelianismens høyreside.

    "Venstresiden" ("Die Linken") aksentuerte de antikristne tendensene til Hegels system og utviklet skoler for materialisme, sosialisme, rasjonalisme og panteisme. Ludwig Feuerbach, Karl Marx, Bruno Bauer David Strauss og Friedrich Nietzsche er eksempel på menn som tilhørte Hegelianismens venstreside.)

    En høyreekstremist sett gjennom Hegealismen, ville altså være en ekstremistisk kristenfundamentalist. Ikke en gal sosialist som ønsker å vende tilbake til et føydalsamfunn hvor en imperialistisk totalitær diktatorisk allmektig føydal kapitalistisk og atteistisk sosialistisk stat er den føydale. En syk sosialistisk versjon av Manorialisme eller Seignorialisme. Et sosialistisk samfunn der både du og jeg skal bare være slaver for en diktatorisk allmektig atteistisk sosialistisk føydalstat. Styrt av noen få selvvalgte atteistiske og diktatoriske sosialistiske proletarer som lever livets glade dager på bekostning av alle oss andre. Spesielt de fattigste. Fra sosialistismens stamfar, Moses Mordecai Levi - bedre kjent som Karl Marx (jødehateren, ateisten og satanisten som er far til sosialistisk antisemittisme og kommunisme, og mor til nazismen og fascismen), Friedrich Engels, Joseph Arnold Weydemeyer, og innenfor filosofien kalles dette "proletariatets diktatur". Først når du dør, slipper du unna diktaturet fra overklassen av de selvvalgte diktatoriske sosialistiske proletarene og deres sykelige maktmisbruk og hensynsløse utnyttelse av folket. Døden er det eneste stadiet i livet der mennesker under sosialistisk styre faktisk oppnår "sosialismens endelige mål" - "fullstendig anarki og fullstendig likhet" – først som dødt lik og så som støv. Men først totalt utnyttet av de selvvalgte diktatoriske sosialistiske proletarene som er som gribber på alt det du måtte ha etterlatt deg, gjennom arveavgift og alle andre slags skatter og avgifter. Selv å dø har blitt en dyr affære for vanlige folk.

    Føydalsamfunnet / Stendersamfunn etter Karl Marx modell


  • "Det er bare en gjerningsmann, og det er gjerningsmannen Anders Behring Breivik som drepte brutalt 69 mennesker på Utøya. Ingen andre er skyld i noe. Ingen skal behøve å føle skyld for hvordan de agerte. Alle som var på Utøya er ofre".
  • "Kun en har skylden for alt som skjedde, og det er ABB alene. Ferdig diskutert".
  • "Alle som tar opp saken, bidrar til skyldfølelse hos ungdommene som var på Utøya og overlevde. Det er kun ofre på Utøya, og en gjerningsmann".
  • "Ved å kritisere Eskil Pedersen for hans valg, Fjerner en noe av ansvaret til gjerningsmannen og legger det på Eskil".
  • "Det var ungdommer som handlet i panikk".
  • "Det er konspirasjonsteori å mene at Eskil Pedersen gjorde noe feil".
  • "Ingen var ledere av militære avdelinger og var trent for en slik situasjon".
  • "Politiet beordret Eskil Pedersen og de andre om å komme seg i sikkerhet".
  • "Et spørsmål som alltid kommer: Var du på Utøya? Dersom du ikke var det, vet du ikke hva du snakker om. Du kan ikke kritisere noe om dette når du ikke var der".
  • "AUF/AP sin mening og vilje. Alt annet er hva ABB ønsker".
  • "Hva er det som er målet med debatten? Er det at Eskil Pedersen burde ha blitt på Utøya som er debatten?"
  • "Enhver debatt i emnet er allerede tatt. Det er ikke mer å diskutere".
  • "Ikke på noen måte bidra til at debatten får dreie seg om noe av det som faktisk hendte. Ikke fortell hva du vet. Det kan skade AUF/AP".
  • "Tilkall andre for å hjelpe med å få punktert diskusjonen".
  • "Bruke alle de kjente hersketeknikkene i enhver sammenheng om emnet slik at debatten enten går i sirkel rundt de foregående punktene utenom det første (det må forbli et absolutt ikke-tema), eller medvirke til at debatten spore av for så å dø ut. De 5 hersketeknikkene er:
      (a. Usynliggjøring.
      (b. Latterliggjøring.
      (c. Fordømmelse.
      (d. Tilbakeholdelse av informasjon.
      (e. Påføring av skyld og skam (skjer gjennom
            latterliggjøring, ydmykelse og ærekrenking)
  • "For alt i verden ikke røpe at Anders Behring Breivik er sønn av Arbeiderparti-foreldre. Wenche Behring var medlem av Arbeiderpartiets kvinnegruppe og Jens Breivik mangeårig medlem av AUF og Arbeiderpartiet".

Båtsmann Johannes Dalen Giske røper AP/AUF-strategien fra hastemøtet 23. juli 2011, for å forsvare AUF-lederen

Slik Raymond Johansen formulerer sitt utsagn, får han det til å høres ut som enhver som kritiserer og som ønsker å belyse Eskil Pedersens ”Exit Utøya”, ønsket at Eskil skulle ha omkommet på Utøya. Dette er ren og skjær vrøvl, og passer seg ikke for en seriøs politiker og åpent stå å hentyde noe sånn på riksdekkende TV både på NRK1 Nyhetene og NRK2 Aktuelt en halv time senere. Særskilt når en representant for noen av de pårørende og etterlatte er meningsmotstanderen hans i form av deres advokat som står på andre siden av bordet. Jeg fikk vondt av medfølelse for de pårørende og etterlatte for måten Raymond Johansen oppførte seg mot mennesker som har lidd så evig nok.

Nesten uten unntak har har de fleste debatter og diskusjoner om "Exit Utøya" inneholdt de fleste av disse punktene. Kjenner vi noen av dem igjen? Se NRK2 Aktuelt, og Raymond Johansens ”forsvar” av Eskil Pedersens handlinger den 22. juli 2011. 

________________________________________________________________________

Saken slik mange av oss ser den:

Hva er det egentlig saken dreier seg om? Jeg og flere med meg har hatt en mening om Eskil Pedersens handlinger, hans manglende lederevne og ansvarshåndtering den 22. juli 2011. Helt siden pressekonferansen på Sundvollen hotell den 23. juli 2011 ca. kl. 10:30. Han forteller følgende (02:05 ute i pressekonferansen):


Pressekonferansen som fikk folk til å undre over hva som egentlig skjedde på M/S Thorbjørn 22. juli 2011
AUF-leder Eskil Pedersens pressekonferanse på Sundvollen hotell den 23. juli 2011

”Jeg opplevde at jeg hørte skudd og jeg ble dratt ned i en båt ganske raskt og kom meg av øya ganske fort”. ”Hva så du?” ”Jeg så ikke noe spesielt mer enn at jeg hørte de skuddene og kom meg i en båt”. “Hva så du videre da?” ”Da kom jeg meg over på land, sammen med en del andre, og vi kom oss til et trygt sted”.
Utdrag av AUF-leder Eskil Pedersens pressekonferanse på Sundvollen hotell den 23. juli 2011

Pressekonferansen kan ses i sin helhet her.

En sosialist som er sint fordi fakta kommer frem, er aldri et vakkert skue
"Jeg blir kvalm og rasende"
Folk flest, ønsker svar på hvorfor og hvordan Eskil Pedersen kunne forlate 555 mennesker i ytterste nød, og Raymond Johansen reagerer med irritasjon og sinne på dette. Det passer seg særdeles dårlig av en partisekretær. Om Raymond Johansen hadde fulgt litt med på hva som foregår på grasrotplan over det ganske land, og prøvd å forstå hva folk har prøvd å fortelle i lang tid, hadde han kanskje skjønt at han gjorde dugelig bort seg i går kveld. Men når vi ser hva som egentlig foregikk på Tyrifjorden denne skjebnesvangre ettermiddagen, så kanskje begynner et bilde å danne seg om den egentlige grunnen til sinnet til Raymond Johansen.

M/S Thorbjørn

M/S Thorbjørn

Skal prøve å ta dere som leser denne bloggen gjennom saken slik jeg og flere med meg ser for oss ut fra fakta som har kommet frem om hva som egentlig foregikk om bord på M/S Thorbjørn etter at fergen hadde forlatt Utøya brygge. Kanskje vi etter hvert slipper slike direkte nedlatende og usanne omtalelser som Raymon Johansen og et ”samlet” AP/AUF står bak mot oss som er av en annen oppfatning hvordan en leder med ansvar for andre, bør handle.

Arbeiderparti-familien Behring Breivik. Anders Behring Breivik er født av Arbeiderpartiforeldre. Jens David Breivik var medlem av AUF og Arbeiderpartiet, ansatt i UD fra 1965 til 1996 og karrierediplomat. Wenche Behring var medlem av Arbeiderpartiets kvinnegruppe, en skikkelig crazy rødstrømpe som far til ABB fikk evig nok av i 1979 etter kun et års ekteskap. Da var ABB under ett år. Han opplevde sommer etter sommer at faren kom hjem til Norge fra ulike storbyer ute i verden, og reiste rett på Utøya uten å ta kontakt med sønnen i Oslo i det hele tatt. Faren valgte sine partifellers barn framfor sin egen sønn. Med en mildt sagt gal traktorbrutte som var sosialist som mor, er det ikke så rart at det han utviklet seg til en tikkende bombe med en slik oppvekst. ABB er et skoleeksempel på sosialistisk barneoppdragelse. Sjekk her hvor gal mor til ABB var: Breivik’s mother ‘decided he was violent while breastfeeding’

Anders Behring Breivik (ABB) gikk i land på Utøya kl. 17:17. Anders Behring Breivik er sønn av Arbeiderpartimannen/AUFere, tidligere UDI-ansatt og karriere diplomat Jens David Breivik og nå avdøde Wenche Behring fra Arbeiderpartiets kvinnegruppe. Kl. 17:22 faller de første dødelige skuddene, denne kalde våte sommerdagen den 22. juli 2011. På øya på det tidspunktet befant det seg hele 564 personer for utenom gjerningmannen. Jeg skal ikke gå så dypt i hendelsene i hva som foregikk, eller i detalj om hendelsesforløpet.

Da skytingen startet, befant AUF-lederen Eskil Pedersen (27 år, fra Porsgrunn, bosatt i Oslo) seg i 2. etasje på resepsjonshuset / hovedhuset for å overvære en pressekonferanse om ” Oslo-bomben”. Sammen med Eskil var Eskil Pedersens rådgiver, Lars Fjærli Hjetland (21 år, fra Sunndalsøra), Jakob Vorren (16 år, også fra Sunndalsøra) og Eskils medierådgiver Bård Flaarønning (20 år, fra Trondheim). Denne pressekonferansen skulle starte kl. 17:30. Men innen klokken var blitt så mye, hadde Eskil løpt sokkelesten over plenen de ca 100 meterne ned til Utøya brygge og om bord i den pansrede tidligere militære landgangsfartøyet M/S Thorbjørn. Da klokken var 17.25, ringer Hjetland politiets nød-nummer. Da var han allerede ombord i fergen. Eskil Pedersen, Bård Flaarønning og Jakob Vorren kom om bord omtrent samtidig med Hjetland. Matros Johannes Dalen Giske (20 år, fra Trondheim) hadde alt ropt ombord Jannicke Arnesen (19 år, fra Kristiansand). Hun satt på bryggen og ville hjem pga bomben i Oslo. Kapteinen har på sin ferd gjennom skogen advart et kjærestepar som også kommer med om bord på fergen. Paret var Erik Inge Johansen (18 år, fra Tromsø) og en "uidentifisert" jente.

Fra Nordre Buskerud politidistrikts lydlogg får vi vite at kaptein på M/S Thorbjørn Jon Olsen (46 år, fra Hole) som også er driftsansvarlig på Utøya, ringte AMK sin nødtelefonen nummer 113 og får kontakt kl. 17:24:44. Han gir melding om skyting på Utøya, og AMK kopler til politiet på samtalen for med-lytting fra kl. 17:25:48. Samtalen blir brutt kl. 17:26:10. Det er etter dette tidspunktet at kapteinen kommer seg om bord i M/S Thorbjørn, og Eskil Pedersen kommanderer "Vi må dra". Fergen bakker ut, snur og setter kurs for Utøya kai landside. Eskil har ringt politiets nødtelefon nummer112 og kommer gjennom til operasjonsleder ved Nordre Buskerud politidistrikt kl. 17:28:40.



Politi Nordre Buskerud 22 juli-rapport


Eskil Pedersens nødsamtale til politiet fra M/S Thorbjørn:
Gjengitt etter Dagbladet:
112: - Politiets nødtelefon
EP: - Dette er Eskil Pedersen. Leder av AUF. Eh... Utøya.
112: - Ja
EP: - AUFs sommerleir er under angrep av en mann som skyter med våpen.
112: - Ja, fullstendig klar over det. Han er utkledd i politiuniform?
EP: - Heh, ja, han er i politiuniform?
112: - Ja, er han der? Han bærer et automatvåpen. Kan dere komme dere i sikkerhet?
EP: - Ja, vi er i en båt, eh, nå, men vi er bare noen få, det er mange hundre på øya.
112: - Ja, jeg er fullstendig klar over det. Dere må komme dere i sikkerhet.
EP: - Vi må komme oss i sikkerhet, sier politiet.
112: - Ja, dere må komme dere i sikkerhet.
EP: - Men sender dere mennesker?
112: - Vi sender mennesker. Vi har mennesker på vei.
EP: - De har mennesker på vei.
112: - Ja
EP: - De har sagt de har mennesker på vei, de er klar over det.
112: - Ja, vi er klar over det, takk. Hei.
Legg merke til at Eskil Pedersen aldri opplyser hvor han er eller hvilken båt han er om bord i (Uttalelsen understreket i samtalen). En ganske vesentlig opplysning som ikke blir videreformidlet. Henstillingen om å ”komme seg i sikkerhet”, var noe politiet ga til alle innringerne til nødtelefonen. Politiets anbefaling om "å komme seg i sikkerhet” som Eskil Pedersen fikk da han ringte nødtelefonen kr. 17:28:40, var helt i tråd med standardprosedyre i henhold til boka ovenfor publikum. Det var også en av politiets standardprosedyrer å svare at: "de er på vei". Noe de gjorde helt frem til Anders Behring Breivik var tatt. Til og med lokalbefolkningen og de fra campingplassen fikk beskjed om å komme seg i sikkerhet. Heldigvis fulgte ikke alle den henstillingen, men tenkte og tok selvstendige avgjørelser utfra hva som de følte var nødvendig for å redde liv.

M/S Thorbjørn i fergeleden


Helene Bøsei Olsen talte til sin døde mor

Rundt tidspunktet for da mobilsamtalen med politiet avsluttes, settes fergen i fri, og driver uten motorkraft i fergeleden mellom Utøya brygge og Utøya landside. Om bord bygger det opp seg en heftig krangel mellom kapteinen Jon Olsen (46) og Eskil Pedersen. Kapteinen vil hjelpe de nødstilte som er igjen på øya. Mange har allerede begynt å strømme ut i vannet. I tillegg vet vi at hans da 17-årige datter, Helene Bøsei Olsen fortsatt var igjen på Utøya. Eskil Pedersen ville absolutt ikke bli for å hjelpe noen i nød. Etter hans mening, ville det være det samme som "to be like sitting ducks". Rundt dette tidspunktet ringer Eskil Pedersen sitt kontaktnettverk av AP-topper. Var det for å få hjelp til å sette press på kapteinen?

Eskil forteller selv:

”Slik jeg husker båtturen lå jeg flatt og snakket konstant i telefonen. Først ringte jeg til politiets nødtelefon. Så snakket jeg med tidligere AUF-leder Gry Larsen, med rådgiver Erik Øwre Thorshaug i justisdepartementet, Sindre Fossum Beyer på Statsministerens kontor (han var i bunkeren i statsministerboligen, sammen med Jens Stoltenberg), med Raymond Johansen, Jonas Gahr Støre og Gry igjen, sier Pedersen”.
http://tinyurl.com/9xwz2l7

Jens Stoltenberg og Politisk rådgiver Sindre Fossum Beyer ble hurtig brakt i trygghet i et spesiallaget sikkerhetsrom sikkerhetsrom som statsministerboligen er utstyrt med:
http://tinyurl.com/3bqdc9f

Jonas Gahr Støre forteller:

”Cirka 17.30: Gry Larsen, min statssekretær og tidligere AUF-leder, ringer fra ferie i Danmark. Hadde fått telefon fra Eskil Pedersen som sa at en skytedesperado var på ferde på Utøya, hun ba meg ringe Eskil. Jeg fikk tak i ham, i båten utenfor Utøya, Eskil forteller at en mann skyter på Utøya, dette er virkelig, Monica er skutt. Jeg ringer Knut Storberget som også har fått de første meldingene og er som meg på vei mot Oslo. Han forsikrer meg om at politiet er varslet og at det handles”.
http://tinyurl.com/8nof2hx


Ifølge flere er kaptein Jon Olsen nå «ute av seg». 50–100 meter fra land forteller han at kona, Monica Bøsei ("Mor Utøya") er skutt. Kapteinen sier han vil snu og kjøre tilbake til Utøya. Det blir en diskusjon, men kapteinen overtales til å kjøre videre. De «motiverte» ham til å fortsette, sier en annen i avhør.
Altså har noen bevisst gått mot kapteinen vilje, og "tatt kommandoen”. Et spørsmål som automatisk reiser seg: Er ikke dette det samme som mytteri? 
Som vi kan se utfra alderen på de som var om bord i fergen, var Eskil Pedersen den eldste for utenom kapteinen. Eskil er AUF-lederen, og M/S Thorbjørn er eid av AUF. Altså er Eskil Pedersen kapteinens arbeidsgiver. 
https://cutt.ly/l5pNxhY


Når vi ser hvor høyt Eskil setter sin stilling som sjefen i AUF, kan en få mistanke om at Eskil satte utilbørlig press på kapteinen for å få viljen sin gjennom:

”Det er jeg som er sjefen i AUF. Ikke Jens Stoltenberg. Han har ingen makt over AUF”, sier Eskil Pedersen

http://politisk.tv2.no/nyheter/auf-leder-nekter-a-si-unnskyld-til-tybring-gjedde/

Hvem hadde hand om sikkerheten på Utøya:

På dag 11. i rettsaken mot ABB, er det bl.a. kapteinen som vitner. Han uttaler kl. 10:05:
"AUF styrer hvem de bruker som frivillige vakter".
Med andre ord er det AUF og AUF-lederen som sitter som øverst ansvarlig for sikkerheten på Utøya.
http://www.nrk.no/227/dag-for-dag/rettssaken---dag-11-1.8104447

Stod Eskil Pedersen frem som en god og ansvarsfull leder den 22. juli 2011?

Bisto AUF-lederen med noe som kunne ligne hjelp til de han var ansvarlig for sikkerheten til og var leder for?  Mange barn og ungdommer hadde tillit til og tro på Eskil Pedersen som sin leder, og sendte han SMS med bønn om hjelp til hva de skulle gjøre. Han svarte dem med Legg på svøm”, for selv å reise nordover, vekk fra Utøya. Langt unna der de som var i nød og svømte for å berge livet, oppholdt seg:
http://www.vg.no/nyheter/innenriks/22-juli/artikkel.php?artid=10080827


Eskil Pedersen forklarer at grunnen til at ferga seilte langt vekk fra Utøya var:

”Jeg trodde hele landet var under angrep og jeg tenkte at ingen steder er trygge. Hvis vi la til noen steder på land så ville vi bli skutt”.
 Likevel er det nettopp til politiet på Hønefoss han reiser til?
De om bord fryktet også at det kunne være flere gjerningsmenn på land. Derfor la de ikke til på Utøya kai landside. Vi vet i dag at gjerningsmenn på land ikke eksisterte. Men frykten for slike gjerningsmenn, var den så stor som det har blitt påstått i ettertid? Hadde frykten vært reell og folk om bord hadde tenkt rasjonelt, hadde de lagt ferden rett over fjorden mot Tyristrand eller lignende. Ikke kjørt i 5 knop eller 9,26 km/t hele 2,7 km langs land på samme side av Tyrifjorden. En eller flere gjerningsmenn kunne med letthet ha fulgt fergen til fots med den farten. En fart som tilsvarer en og en halv gang raskere enn frisk gange...
http://www.tv2.no/nyheter/innenriks/politikk/eksklusivt-intervju-auflederen-trodde-det-var-et-statskupp-3551738.html

De fleste av oss skjønner at de Arbeidertoppene Eskil Pedersen ringte, kunne med letthet ha avkreftet at hele Norge var under et slikt angrep som AUF-lederen etter sigende så for seg, og at politiet ikke var innblandet. Dersom han oppriktig mente å trodde at politiet var innblandet, hvorfor er det politiets nødtelefon han ringer? Hvorfor er det politistasjonen i Hønefoss han reiser til? Vi vet at kapteinen vil snu for å hjelpe de som er i nød, og uansett hvis eller hva, så ble utfallet av "krangelen", at fergen setter kursen nordover - vekk fra Utøya. Det er lett å forstå at noen antakelig har gitt AUF-lederen særdeles dårlige råd, eller ikke brydd seg å nevne hva Eskil egentlig burde gjøre. Å ta ansvar som en reell leder! Det er kanskje ikke så rart at partileder Raymond Johansen helst ser at Eskil Pedersens ”Exit Utøya” forblir et ikke-tema. Han var jo en av lederne Eskil Pedersen snakket med på telefon fra M/S Thorbjørn…


Militært landgangsfartøy, type L-50
M/S Thorbjørn er et tidligere militært landgangsfartøy av typen L-50 med daværende navn "Rasmus". Disse landgangsfartøyene ble benyttet innen den svenske flåten og det svenske kystartilleriet fra 1950-årene frem til 1980-årene. L-50 båtene ble blant annet benyttet av Urkustjägarna” (svensk marineinfanteri) for hurtig landsetting av personell under ild. Båten ble bygget i 1948 av 10mm panserstål.



M/S Thorbjørn ved Utøya Kai Landside

.223 rem mot stålplate

Hadde ikke AUF-lederen begått mytteri og stukket med M/S Thorbjørn, kunne minst 20 menneskeliv vært spart:
https://www.dagsavisen.no/innenriks/breiviks-siste-ofre-1.474114




Knut Storberget. Justisminister i Jens Stoltenbergs
andre regjering fra oktober 2005 til november 2011.
En må også spørre seg hvorfor justisminister Knut Storberget fikk det så bråtravelt med å gå av etter 22. juli? Kan det ligge noe fakta i ryktene som svirret i militære kretser inklusiv E-tjenesten, om at justisministeren hadde kommet med en direkte ordre om å ta Anders Behring Breivik i live "koste hva det koste ville" (i menneskeliv)? Når en ser hvordan Arbeiderpartiet har utnyttet Utøya-tragedien til politisk gevinst, så tegnes et heller kynisk sykt og stygt bilde av hele hendelsen. Forfatter ble tipset av kilder med forbindelse til NATO og E-tjenesten om Storbergets direkte ordre til politiets innsatsstyrke Delta, den 22. juli. Kort tid etter dette tipset kom inn, trakk Knut Storberget seg som justisminister. Når jeg så får det samme tipset fra kilder i HV, forsterket det mistanken til sannhetsgehalten i tispene. På Twitter, har Storberget forsøkt å avdramatisere sin egen avgang, men spørsmålet har likevel blitt hengende: Ga han ordren, og i tilfelle hvorfor? Var det av ren politisk kynisme for å utnytte Utøya-tragedien til fulle med å ha en levende drapsmann? Hvor mange ekstra uskyldige mistet livet som følge av den ordren? Når en ser Arbeiderpartiets kynisme i praksis, vet ihvertfall forfatter hvem og hav han tror på...


___________________
_____________________________________________________




Straffeloven:
Gjorde Eskil Pedersen sammen med 6 andre AUF-passasjerer for utenom kaptein og matros, rett i å forlate mennesker i ytterste nød for å redde seg selv, den 22. juli 2011? Hva sier straffeloven?




Straffeloven § 242:


Den, som hensætter en anden i hjælpeløs Tilstand eller medvirker hertil, straffes med Fængsel indtil 3 Aar.
Paa samme Maade straffes den, som retsstridig forlader i hjælpeløs Tilstand nogen, som staar under hans Varetægt, eller som han pligter at ledsage, befordre, modtage eller paa anden Maade drage Omsorg for, eller lader nogen saadan Person forblive i hjælpeløs Tilstand, saavelsom den, som ved Forledelse eller Tilskyndelse medvirker hertil.
Har Forbrydelsen havt Døden eller betydelig Skade paa Legeme eller Helbred tilfølge, straffes den skyldifes den skyldige med Fængsel indtil 6 Aar.
Offentlig paatale finner ikke Sted uden fornærmedes Begjæring, medminen har Døden tilfølge, eller almene Hensyn kræver Paatale.
https://lovdata.no/NLO/lov/1902-05-22-10/§242


Odelstinget har gitt ut en proporsjon som forteller oss mer om anvendelse av straffelovens §242.


Stortingsalen


Odelstingets proporsjon nr. 22  (2008-2009) om §242:

Straffeloven 1902 § 242 annet ledd rammer den som forlater noen i hjelpeløs tilstand eller lar noen forbli i hjelpeløs tilstand når han plikter å dra omsorg for vedkommende. Her kreves det altså i motsetning til første ledd ikke at vedkommende selv har forårsaket den hjelpeløse tilstanden - annet ledd rammer unnlatelse av å oppfylle en handleplikt. Unnlatelsen må være «rettsstridig», slik at det kreves en eller annen form for pliktforhold mellom personene. Plikten til å «dra omsorg» kan følge av lov, avtale, offentlig stilling eller være begrunnet i alminnelige rettsgrunnsetninger. Skyldkravet er forsett, jf. straffeloven 1902 § 40. Kun medvirkning som består i forledelse eller tilskyndelse rammes her. Den øvre strafferammen er også etter annet ledd fengsel inntil 3 år.

Etter straffeloven 1902 § 242 tredje ledd forhøyes den øvre straffen til fengsel inntil 6 år dersom lovbruddet har hatt døden eller betydelig skade på legeme og helse til følge. Offentlig påtale krever påtalebegjæring eller at offentlig påtale er påkrevd av allmenne hensyn, jf. fjerde ledd.

§ 40 om forsett, er oppfylt med at Eskil Pedersen aktivt gikk imot kapteinens vilje om å bistå i redningsarbeidet, og AUF-lederen fikk viljen sin om å komme seg vekk. Det oppfyller ikke bare et forsett, men tenderer sterkt til å være et rent overlegg. Altså en kvalifisert form for forsett. Å handle med overlegg innebærer at Eskil Pedersen foretok overveielser om han skulle følge kapteinens vilje eller ikke, før han gjennomførte lovbruddet med unnlatelsen av å hjelpe personer i nød, og stikke fra området.

Det rettsstridige finner en i at Eskil Pedersen som er AUF-leder, hadde et overordnet ansvar om å bistå personer i nød som han ikke på noen måte tok. Som AUF-leder og den med øverste ansvaret for sikkerheten til folk på Utøya. Eskil reiste fra mennesker som kunne hatt god bruk for en "pansret øy" å svømme til den dagen...
  

Norges lover

Almindelig borgerlig Straffelov (Straffeloven). 
Anden Del. Forbrydelser. 
30te Kapitel. Forbrydelser i Sjøfartsforhold.

§ 310. Unnlater en underordnet å vise lydighet i skipstjenesten under slike omstendigheter at det voldes fare for menneskeliv eller skip, straffes han og enhver som bevirker eller medvirker til slik atferd med fengsel inntil 2 år.

§ 311. Unnlater flere av mannskapet etter felles avtale å vise lydighet i skipstjenesten under slike omstendigheter at det voldes fare for menneskeliv eller skipet straffes de og enhver som bevirker eller medvirker til slik atferd med fengsel inntil 4 år.

§ 313.Et skips fører som i havsnød eller annen fare oppgir skipet uten at dette er nødvendig eller forlater det til tross for at hans nærvær ennå er påkrevd, straffes med fengsel inntil 1 år.
Andre som tjenestegjør ombord, straffes med bøter eller med fengsel inntil 6 måneder såfremt de uten tillatelse av skipets fører forlater skipet i havsnød eller annen fare så lenge føreren er ombord.

§ 314. Fører av skip eller vakthavende styrmann som ved sammenstøt eller manøvrering hvorved fare inntrer for noens liv eller helse, unnlater å yte den hjelp som trengs og som han kan gi uten særlig fare for eget skip eller for personer som er ombord der, straffes med fengsel inntil 3 år, men inntil 6 år såfremt forbrytelsen har hatt døden eller betydelig skade på legeme eller helse til følge.
Er det ved sammenstøt eller manøvrering av skip inntrådt fare for skade på ting, og skipets fører eller vakthavende styrmann unnlater å gi den hjelp som trengs og kan gis uten særlig fare eller oppofrelse, straffes han med bøter eller fengsel inntil 1 år, dersom forholdet ikke rammes av første ledd.

§ 316.De i §§ 301 og 305-308 nevnte forbrytelser påtales ikke av det offentlige uten fornærmedes begjæring, med mindre almene hensyn krever påtale.



Ikke så rart at alle i Arbeiderpartiet og i AUF går til massivt angrep, og sågar tyr til trusler for å prøve å stoppe enhver som fremmer beviser eller stiller spørsmål om hva som egentlig skjedde ombord på M/S Thorbjørn på Tyrifjorden den 22. juli 2011.  

  ________________________________________________________________________




Utrolig hvor rett Georg Orwell fikk.


Ikke kall fakta for hat. Det bare viser totalt mangel på kunnskap.


Bilder og material som er brukt som dokumentasjon er videreformidlet iht åndsverksloven § 23, Creative Commons-lisens for bruk i undervisning, opplæring og kommentering.

  

Use of copy protected material, is protected by the Fair Use Clause by the U.S. Copyright Act of 1976, which allows me to use copyrighted materials for the purpose of commentary, criticism and/or for educational use. 

Alt for Norge - Leve kongen og fedrelandet.

Populære innlegg fra denne bloggen

Nazism, Fascism, Communism, Green Fascism, and Social Democracy belong to the same ideology - Socialism!

Høyre, Venstre, Arbeiderpartiet og FrP på vei å gjøre regjeringen og Stortinget til en ulovlig regjering og et ulovlig Storting.

Exit Utøya - Hvor ufattelig naiv er det mulig å bli Mads A. Andersen.